Voortgang GM en resultaat overleg voorzitter Klasis GPM PP Lease

Beste allemaal,

In afwachting op het vernieuwde communcatieplan van Green Moluccas, richt ik me even tot „de kern”, met dit positieve bericht.
Communicatie nieuwe stijl; de „kernfiguren” van Green Moluccas aanschrijven per mail, met cc aan bekende samenwerkingspartners. Facebook schoot te kort.
Moet er zelf nog aan wennen.

Gisteren 1,5 uur lang gesproken met Caq Sapalette, voorzitter van de overkoepelende kerkraad van de 3 eilanden, Nusa Laut, Saparua en Haruku. Er is vanaf juli dit jaar contact en overleg middels Facebook met Caq, zo wil hij aangesproken worden. Hij is al langer enthousiast over visie, missie, waarden en werkwijze van Green Moluccas. In de tussentijd heeft hij een seminar georganiseerd voor alle hoofden van scholen op Saparua, met als thema „Lingkungan Hidup” (leefomgeving). Dat is echt een opsteker om te horen. Was laatst ook op Facebook te zien.

Caq is van mening dat van de vele thema’s die raken aan Lingkungan Hidup, de vervuiling door afval prioriteit heeft als het om Lease gaat, boven ontbossing, palmolieplantages en andere zaken. Hij borduurde ook verder op het plan om Saparua in 1 dag helemaal te ontdoen van zwerfaval. Dat plan is geboren in overleg met de leidende dominees van Haria. Of dat gaat lukken gaan we meemaken.

Resultaat van gisteren;
Green Moluccas is gevraagd een presentatie te geven voor de jaarvergadering op 1 december in Hulaliew, Haruku.
Lingkungan Hidup wordt opgenomen in het 5-jarenplan van de GPM Lease. Dat resultaat van dit overleg en de uitwisseling van de afgelopen maanden, mag er zijn en heeft veel betekenis.
Tijdens de jaarvergadering zijn de vertegenwoordigers aanwezig van alle kerkraden van GPM PP Lease. Caq heeft de power om de kerkraden van de drie eilanden aan te sturen, inclusief de catagorale kerk „Honk Im Tong, van de Chinese gemeenschap op het eiland.

Resultaat van een dag daarvoor;
2 dagen terug een gesprek gehad met een van de ouderlingen van de Chinese afdeling van de GPM. Hij deelt de zorgen over het afvalprobleem en met name dat op het strand van Waisisil en bij “Kuburan China”,  waar spontaan wordt gedumpt en het vuil zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een grote stinkende verzameling van vanalles en nog wat. Hem heb ik geïnformeerd over o.a. het pyrolysis proces, waarbij olie wordt teruggewonnen uit plastics. Dat is handel en dat voelt hij, als rasechte handelsman, feilloos aan. Direct de calculator op tafel en plannen maken. Ik mag dat wel. „Als ze op Java die machines kunnen maken kunnen we dat hier ook” , is zijn insteek. Dat mag ik ook wel graag horen 😉

Veky en ik zullen van de gelegenheid in Hulalieuw (Haruku) gebruik maken om een eerste ronde over Haruku te maken en daar foto’s te maken en contacten te leggen in de verschillende dorpen.
We gaan op zoek naar de bekende „Kewan” van het dorp Haruku, Dhr. Eliza Kissya. Zijn roepnaam is Oom Elli.
Oom Elli is een inspirerende man, die voor verbindingen kan zorgen met andere mensen, die willen weten over hoe en wat met Molukse adat en de relatie met zorg en beheer van de directe leefomgevingen.

Interssant gesprek gehad met de Imam van Siri Sori Islam over de verwaarlozing van de leefomgeving. Hij bracht direct de „tiga tongka” naar voren, als een must voor verandering. Dat staat voor overleg tussen Imam, Raja en Kepala Adat. Mijn vriend Aziz, van het guesthouse in Kulur, gaat een zelfde overleg aan met zijn Iman, Raja en Kepala Adat. Heeft daar weinig fiducie in omdat hij al veel tijd en energie heeft besteed aan het afval, maar weet niet van opgeven. Dat mag ik ook wel 😉

Van Harry Thijsen, vrienden van Ameth, heb ik begrepen dat 2 vertegenwoordigers inmiddels zijn aangekomen in Maluku en de docenten op gaan zoeken die Ada al vaker naar voren heeft geschoven. Dat alles met het plan om in Ameth Greenschools van de grond te krijgen. Heel blij mee en geeft moed 😉

Maggie heeft intussen een afspraak voor me geregeld met Irene Manuputy van Toisapu. Zij wacht donderdag om 17.00 bij het standbeeld van Pattimura op Ambon, samen met de groep jongeren waar Joseph eerder contact mee had. Wie weet komt het allemaal toch weer goed met die samenwerking. Met dank aan Maggie zover! Zij zal er zelf ook zijn.

Intussen ook persoonlijk overleg met ene John Latuny van Latuhallat. Hij wil verder met Green Moluccas en wil samen zoeken naar de juiste machines voor een Bank Sampah op locale niveau’s. Heeft kennis in Surabaya die al informatie over die machines leverden. Na de eerste ontmoeting dachten Veky en ik dat hij alleen op zoek was naar financiën maar wellicht is dat toch een verkeerde inschatting. Ik zal hem opzoeken als ik weer in Ambon ben vanaf donderdag a.s..

In het penginapan Rumah RP van Ada, ben ik Melissa Matutala en haar gezin tegengekomen, komen uit Moordrecht. Erg enthousiast over GM en zelf ook actief in Suli. Heeft daar zelf ook een penginapan. Dat is weer een lokale actieveling erbij! Ik zoek haar daar op zodra daar tijd voor is. Ze zijn nog even op Ambon.

Voor mezelf ben ik een uitstapje aan het voorbereiden. Van plan om 8 december er voor minimaal 2 weken tussenuit te gaan om bij te komen van 6 weken hard werken. Wordt Raja Ampat. Kreeg net een uitnodiging om daarheen te komen. Ook daar zal ik nog een socialisatie doen in een van de dorpjes op Pulau Gam, zoals het er nu uitziet. Wordt vervolgd.

Weer een paar kleine stapjes en een structurele grote „GPM stap” vooruit in de duurzame richting. Dat is een berichtje „nieuwe stijl waard, dacht ik zo 😉

Groetjes uit Haria,
Kees Lafeber, met dank aan Veky Leuwol die de nodige aanvullingen gaf en weer handiger manoeuvreert dan ik met alle locale gevoeligheden, Die man is goud waard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *